De vrijheid van een vrije, blije schoolkeuze

Omdat bij elk kind de juiste school hoort.

Ik leer onze zonen dat ze vrijheid van kiezen hebben. Maar dat deze vrijheid beïnvloed wordt door relaties met anderen.

Ja, mijn twee slungels thuis kunnen kiezen om op de X-box te spelen. Maar dan kan de jongste geen TV kijken. Of dan kan papa niet rustig werken omdat de commentatorstem tijdens Fifa nooit ver weg is. Of het resultaat van hun toets is niet goed waardoor mama ontevreden is. Maar ze kunnen wel kiezen…

Mijn middelste zoon vroeg of ik ooit zou gaan kamperen aan een school. Ik keek hem met een zeer bedenkelijke blik aan en vertelde dat ik tijdens vakanties al niet wil gaan kamperen. In een slaapzak, in een tent, zonder eigen badkamer en toilet? No way!

Dus om dit dan te gaan doen bij temperaturen waarbij mijn natte was ‘s ochtends stijfbevroren aan mijn vergeten wasrek hangt…

Maar eigenlijk is mijn kampeerweerstand maar een drogreden waarom ik het niet zou doen. Mijn weerstand gaat eigenlijk over de reden waarom er gekampeerd wordt.

‘Een school waarvoor gekampeerd wordt moet à priori een goede school zijn’. Want anders zouden er geen ouders voor de deur gaan kamperen.

Eigenlijk kan je als school geen betere, gratis reclame hebben.

Op de radio kwam een bepaalde politieke partij vertellen dat het toch echt niet kan dat - door het huidige systeem met indicator — en niet-indicatorleerlingen — kinderen die naast een school wonen een eind verder naar school zouden moeten gaan. En dat ze pas een algemeen digitaal inschrijvingssysteem willen ondersteunen wanneer deze indictatie eruit wordt gehaald. Afstand tot de school kan ook voor onze minister een beslissende factor zijn.

Onze drie zonen gaan naar drie verschillende scholen. De prioriteit voor ons was dé school te vinden die bij onze zonen past. En dus rijden onze twee oudsten met de bus verschillende middelbare scholen voorbij die niet bij onze zonen en onze pedagogisch verwachtingen zouden passen.

En onze jongste gaat naar onze freinetschool, ook al zijn we ondertussen verhuisd en hebben we een andere basisschool in onze straat.

Het feit dat hun scholen hun poorten openzetten voor elke leerling, is zoveel belangrijker dan het feit dat de schoolpoort naast onze voordeur ligt.

En wat bij stakingen en bij zeer slecht weer? Dan is er taxi-mama of hebben onze zonen tenminste een echt geldig excuus om een dagje te nemen…