Een koffertje vol afkortingen

Op 6 augustus adopteerden we nog een afkorting. Het is even zoeken hoe we deze afkorting zo welkom mogelijk kunnen doen voelen. In ons koffertje afkortingen logeren nu DCD, ASS en ADHD. Ze horen er helemaal bij! Vandaag laten we DCD even uitstappen!

Ik kan mij niet meer voorstellen hoe ik mij voelde toen de kinderpsychiater de eerste keer de diagnose DCD bovenhaalde. Ik weet nog dat het rond mei 2006 moet zijn geweest. Maar welk weer het was, of ik zenuwachtig was, het is mij niet bijgebleven.

Ik weet wel nog dat we na elk onderzoek een chocomousse aten in het restaurant. En dat onze oudste zoon heel gewoon leek. Hij was 4 en ik hield van hem tot aan de maan en terug. Nu is hij 16 en wens ik hem wel eens naar de maan :-).

Wat ik wel zeker weet is dat die dokter niet gezien heeft hoe gehaast ik was om naar huis te gaan. Want wanneer ik in een nieuwe situatie terecht kom, dan is er maar één weg vooruit: weten, weten, weten. 
Ik denk dat daar 'mevrouw Google' is geboren. 

DCD werd al snel een topic dat me niet meer los liet. Ik googlede erop los dat het een lieve lust was. En vaak herkende ik onze oudste erin. Maar even vaak ook niet.  Dat werd duidelijk toen hij twee jaar later ook een diagnose ASS kreeg. Maar daarover later: nu staat DCD in de kijker!

Na onze oudste volgde enkele jaren later onze tweede hetzelfde traject. En twee jaar geleden reden we voor de afwisseling niet naar het COS Gent maar naar Paika te Jette. De chocomousse was hier niet lekker dus werden het ijsjes. Ik denk dat we elk ijsje hebben geproefd want het werden 13 onderzoeken. 

Drie zonen met DCD maar zo totaal verschillend in wie ze zijn: de oudsten zijn extreem balvaardig en dus is 'baw' het eerste woord dat eruit kwam. Het was een voorspellend woord. Tennis is dus hun ding!  Onze jongste heeft deze balvaardigheid niet maar erfde mijn goesting in taal. Wat ze gemeenschappelijk hebben is een gebrek aan evenwicht en een totaal gebrek aan schrijfmotorische vaardigheden. De laptop is hier een zeer functioneel instrument. Al is er natuurlijk ook Fortnite... (iemand al eens geprobeerd en opgemerkt hoeveel fijnmotorische vaardigheden je daarvoor nodig hebt?).

Omdat onze zonen zo verschillen bleven we hindernissen tegen komen waar we over moesten. En ondanks alle jaren DCD in ons gezin moest ik toch op zoek naar nieuwe zaken. En toen ontmoette ik DYSPRAXIS (en Anneke, wat een coole madam). Wat een prachtwerk is dat zorgkader toch! 

Dyspraxis vind je terug via http://www.dyspraxis.be/.

Het zorgkader vind je terug via http://dyspraxis.be/wp-content/uploads/2017/12/zorgkader-Dyspraxis20120110.pdf.

Zo, nu stop ik DCD terug in de koffer. Wie mag er volgende keer uit? ASS of ADHD? Ik ben benieuwd.

A ja, de mensen die zich afvragen waar dat rode koffertje vandaan komt: https://huisjeboompjeboefje.nl/koffertje-ehbo.