Boek 'Gedragsmanagement in de klas'

Zoals bij alles in onderwijs kom je zelden gloednieuwe ideeën tegen. Maar dit piepkleine boekje past in je handtas (handig), zet aan tot nadenken over wat je reeds wist, is goed georganiseerd en vooral: het is POSITIEF geschreven! En wat mis ik dat vaak in informatie en vormingen rond 'uitdagend gedrag'. Uitgeverij; Bazalt - Peter Hook en Andy Vass

Het boekje start met het in beeld brengen van wat we vaak vergeten bijvoorbeeld:

- Wil je dat je leerlingen je respecteren, reageer dan op de manier waarop jij graag zou benaderd worden! Een goedemorgen, dank je wel, ... werkt bij mij en dus doe ik dit ook bij mijn leerlingen en mijn zonen.

- Je heb geen directe controle op het gedrag van je leerlingen. Of een leerling lief is, vloekt en tiert of weg loopt, op het gedrag heb je geen directe controle. Je kan echter wel impact hebben op de aanleiding van bepaald gedrag (bv door je relatie met je leerlingen) en de consequenties van bepaald gedrag.

Maar daarnaast ontdekte ik in het boekje bijvoorbeeld het begrip 'keuzetaal'. 

Te vaak zetten wij onze leerlingen/kinderen voor een voldongen feit. En net als wij, hebben kinderen graag keuzemogelijkheden. Via onze communicatie kunnen leerlingen zelf kiezen voor de consequentie maar worden ze aangemoedigd dit niet te doen.

Ik probeer het al enkele dagen uit en tot mijn verbazing werkt het vaak. Vroeger zei ik 'werk je boekbespreking af of je mag niet op de Playstation spelen'. Via keuzetaal wordt dit 'ik heb gevraagd om je boekbespreking af te werken, omdat ze maandag moet worden afgegeven. Indien je dit niet doet, dan kies jij ervoor om niet meer op de Playstation te spelen. Dank je wel'.

Het lijkt zeer artificieel en in t begin was het dit ook. Maar het went snel en ik ga er toch mee experimenteren op mijn school én in mijn gezin...

https://shop.bazalt.nl/uitgaven/boeken/383/pocketboek-gedragsmanagement-in-de-klas?number=9789461182401