SMOG

SMOG staat voor Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Er bestaan ongeveer 500 SMOG-gebaren. Een gebaar kan verschillende betekenissen hebben waardoor het aantal gebaren beperkt kan blijven. Een voorbeeld hiervan is het gebaar voor 'appelsien' en 'oranje'.

In het tweede jaar van mijn loopbaan als logopedist volgde ik 6 zaterdagen de opleiding SMOG bij Martine Nys en Louis Smet. Samen met Filip Loncke ontwikkelden ze SMOG. Na deze opleiding krijg je het enige echte SMOG-attest.

Meer informatie hierover vind je via deze link: http://www.s-m-o-g.be/over-ons/.

Naast de gebaren leerden we ons spreektempo verlagen en onze mimiek aanpassen aan het gebruikte gebaar. Wanneer je dus 'boos' smogt moet je gezicht dit ook uitstralen.

SMOG is geen Nederlandse gebarentaal. Je 'vertaalt' dus niet elk woord maar gebruikt alleen betekenisvolle gebaren.

Wil je meer lezen over de achtergrond van SMOG, dan je dit in het boek 'F. Loncke, M. Nijs & L. Smet – ‘SMOG – Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Het handboek’
(Garant Uitgevers nv – prijs: € 19,70 – ISBN: 9789053507100).

Wanneer je de opleinding volgt, dan ontvang je de tekeningen die de gebaren vergezellen. We kregen toen ook de boodschap 'kopieer de gebaren niet want je kan de SMOG-gebaren niet leren van de tekeningen'.

Daarom organiseerde ik op onze school verschillende jaren oudercursussen. Want het is heel belangrijk dat de gebaren correct worden aangeleerd.

Je kan een oudercursus SMOG volgen via Gezin en handicap. Informatie vind je via deze link: http://www.gezinenhandicap.be/event/smog-spreken-met-ondersteuning-van-gebaren-4/

Toch wil ik graag de website 'SMOG je mee?' in de kijker zetten. Ik begrijp waarom de oprichters van deze website deze stap hebben gezet. SMOG is zeer weinig zichtbaar in onze maatschappij. Het is belangrijk dat onze leerlingen correct leren communiceren met SMOG. Maar het is ook belangrijk dat ze er in een bredere context mee aan de slag kunnen gaan. Dus bij deze: https://smogjemee.be/

SMOG je mee?